. go to top icon

DJ Guide

DJ Guide

Εισαγωγή


Το dj-ing αποτελεί μια τέχνη η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία 30 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 70’, όταν πρωτοεμφανίστηκε η έννοια του “beatmatching”, του «ρυθμικού ταιριάσματος» 2 κομματιών δηλαδή, κατά τη διαδικασία εναλλαγής τους. Το setup των djs τότε αποτελούταν από 2 “decks” και έναν μίκτη, παρόμοιο και σε ορισμένες περιπτώσεις πανομοιότυπο, με το setup που επικρατεί ακόμη και σήμερα. Ο παρόν οδηγός δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τον dj που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα , να επιλέξει με σύνεση τον εξοπλισμό που του ταιριάζει.


ΒΑΣΙΚΟΣ EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


Turntables : Γνωστά σε όλους μας ως “πικάπ” , αποτελούν την πρώτη συσκευή η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους djs να μπορέσουν να μιξάρουν 2 κομμάτια με επιτυχία. Το πιο γνωστό πικάπ στην ιστορία του djing είναι το θρυλικό Technics SL 1200 ή απλώς ΜΚ 2 που ακόμη και σήμερα, αποτελεί το “όπλο” πολλών djs ανά τον κόσμο, καθώς διαθέτει στιβαρή κατασκευή και εκπληκτική απόδοση στον ήχο. Η επιλογή και η αγορά turntables είναι κάτι το οποίο θέλει προσοχή, καθώς η κατασκευή τους και η ευκολία στο χειρισμό τους θα καθορίσουν την αργή ή γρήγορη εξέλιξη των ικανοτήτων του dj.



Cd Players : Tα dj-ing cd players ήρθαν στο προσκήνιο με την άνοδο των Compact Discs players και των γνωστών σε όλους μας Cd. Προκειμένου να μας διευκολύνουν, παρέχουν τη δυνατότητα να “μαρκάρουμε” ένα κομμάτι στο σημείο που θέλουμε να το ξεκινήσουμε ενώ μας επιτρέπουν να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το tempo του κομματιού προκειμένου να καταλήξουμε σε μια επιτυχή μίξη. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση του mp3 τα σύγχρονα Dj cd players έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής Mp3/cd, αναπαράγουν κομμάτια από USB sticks ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως controllers για dj προγράμματα όπως θα δούμε και παρακάτω.


Μίκτες : O μίκτης είναι το σημαντικότερο στοιχείο ίσως στην αλυσίδα ενός dj. Αυτός καθορίζει το τι βγαίνει στον “αέρα”, με άλλα λογια, το τι ακούει το κοινό του Dj. Επίσης, αυτός είναι που δίνει στον Dj τη δυνατότητα να ακούει στα ακουστικά του το επόμενο κομμάτι που επιλέγει, χωρίς αυτό να βγαίνει “προς τα έξω”. Πάνω σε αυτόν συνδέονται τα cd players μας, τα πικάπ μας ή ακόμη και ο controller μας. O λόγος που έιναι τόσο σημαντικός είναι ο εξής : είναι η βασική προενίσχυση των πηγών μας. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλής ποιότητας και να ναι το ηχοσύστημα μας, τα Mp3 αρχεία μας, τα cd player μας, ο controller μας, εάν αυτά συνδεθούν σε έναν κακής ποιότητας μίκτη, τότε αυτός θα ενισχύσει με χαμηλή ποιότητα το σήμα μας και αυτό θα μεταφερθεί στα αυτιά των ακροατών, αλλοιώνοντας τη συνολική αλυσίδα του εξοπλισμού.


Ακουστικά : είναι το βασικό μέσο monitoring, δηλαδή μέσα από αυτά ο dj ακούει το επόμενο κομμάτι που πρόκειται να επιλέξει-μιξάρει. Ένα καλό ζευγάρι ακουστικά για Djς θα πρέπει να απομονώνει καλά από τους εξωτερικούς θορύβους και να είναι άνετο στην εφαρμογή του, καθώς ο Dj ενδέχεται να το φοράει για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης τα ακουστικά θα πρέπει να έχουν σχετικά χαμηλή αντίσταση (32-80 ohm) ώστε να μπορούν να φτάσουν σε επιθυμητή ένταση μέσα σε περιβάλλον club, χωρίς να αλλοιώνεται ο ήχος τους, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους το οποίο μας οδηγεί στο εξής ερώτημα….Αξίζει να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό για αγορά ακουστικών? - Σαφώς. Ακόμη και από τα πρώτα βήματα μας στο χώρο του Dj-ing θα πρέπει να επιλέξουμε τα ακουστικά μας προσεκτικά. Ένα ακουστικό το οποίο αναπαράγει καθαρά την μουσική, μας εξασφαλίζει σωστό monitoring πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία της μίξης γίνεται πιο εύκολη από τα πρώτα μας βήματα κιόλας. Και το σημαντικότερο? Προστατεύουμε την ακοή μας. Όταν ακούμε καθαρά, με μια αξιόλογη απομόνωση, δε χρειάζεται να βάλουμε το volume στο “τέρμα” και έτσι δεν καταπονούμε τα αυτιά μας.


*Για τη σωστή επιλογή ακουστικών μπορείτε να ανατρέξετε και στον οδηγό αγοράς μας για ακουστικά


Βασικά Setup


2 Τurntables / 1 Mίκτης

Aποτελείται από 2 πικάπ της επιλογής μας και έναν τουλάχιστον δικάναλο μίκτη. Τα πικάπ συνδέονται στα αντίστοιχα κανάλια του μίκτη μέσω καλωδίου RCA και η έξοδος του μίκτη καταλήγει κατευθείαν στο ηχοσύστημα μας. Η έξοδος του μίκτη μπορεί να είναι και αυτή rca, αλλά σε πιο “επαγγελματικές” συνδέσεις χρησιμοποιούνται μίκτες με xlr εξόδους καθώς παρέχουν καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα.



2 ή και περισσότερα cd players / 1 Mίκτης

Είναι το πιο κοινό setup το οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς. Aποτελείται από 2 cd players τα οποία συνδέονται με rca καλώδιο στο μίκτη μας. Oμοίως η έξοδος του μίκτη μας καταλήγει στο ηχοσύστημα. Και σε αυτήν την περίπτωση σε ακριβές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται μίκτες με xlr εξόδους για να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό ηχητικό αποτέλεσμα. Όλα τα τελευταίας τεχνολογίας cd player μπορούν να αναπαράγουν αρκετά audio formats (wav,mp3,aiff,flac κτλ) ενώ μπορούν να συνδεθούν με Usb sticks.



Dj controller Setup


Αποτελείται από έναν midi controller, ένα software (Traktor, Serato, Virtual dj κτλ) εγκατεστημένο σε υπολογιστή και ένα laptop. Ο controller, ανάλογα με τις δυνατότητες του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλώς για triggering (αναπαραγωγή) των tracks ή ακόμη και σαν μίκτης, καθώς πολλοί controllers πλέον διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα ήχου η οποία μπορεί να συνδεθεί απευθείας στο ηχοσύστημα μας, παρακάμπτοντας έναν εξωτερικό μίκτη. Ένας controller που περιλαμβάνει και κάρτα ήχου, πραγματοποιεί ταυτόχρονα προενίσχυση του σήματος και μετατρέπει ένα ψηφιακό σήμα (Mp3s,wav) σε αναλογικό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι on-board κάρτες ήχου των laptops δεν ενδείκνυνται για επαγγελματική χρήση. Γι ‘αυτό το λόγο η αγορά ενός απλού midi controller (χωρίς ενσωματωμένη κάρτα) θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αγορά κατάλληλης κάρτας ήχου.



Ηybrid Setups


Mε τον όρο αυτό εννοούμε κάθε setup στο οποίο χρησιμοποιούμε cd players είτε πικάπ ως controllers. Στην ουσία χρησιμοποιούμε cd ή βινύλια με timecode (χρονοκώδικα) για να αναπαράγουμε Mp3 αρχεία μέσω του υπολογιστή μας με τη χρήση εξωτερικής κάρτας ήχου. Για να το πετύχουμε αυτό, συνδέουμε τις εξόδους των πικάπ μας ή των cd player μας στην είσοδο της κάρτας ήχου, έπειτα το βινύλιο ή το cd επικοινωνεί μέσω του timecode με την κάρτα ήχου η οποία με τη σειρά της “μεταφράζει” τις κινήσεις μας και τις μεταφέρει πάνω στο ψηφιακό αρχείο (MP3,WAV) που έχουμε φορτώσει στον υπολογιστή μας. Έτσι, όταν για παράδειγμα αυξήσουμε τα bpm στο πικάπ μας ή αντιστοιχα στο cd player, τότε αυτά μεταβάλονται και μέσα στο software.


2 cd players, 1 εξωτερική κάρτα ήχου,laptop



2 turntables, 1 εξωτερική κάρτα ήχου,laptop


DAW Dj-ing


Mε τον όρο DAW εννοούμε όλα τα digital audio workstations, όπως το Logic,Pro Tools,Cubase, Ableton Live. To τελευταίο είναι στην ουσία αυτό το οποίο έθεσε τις βάσεις και τα θεμέλια για την εξέλιξη όλων των DAW’s στο κομμάτι του dj-ing. Η χρήση του Ableton για dj-ing προϋποθέτει καλή γνώση του προγράμματος και των βασικών λειτουργιών του “session view” του, εξωτερική κάρτα ήχου και midi controller με τον οποίο ο dj χειρίζεται στην ουσία όλο το πρόγραμμα, πραγματοποιεί τις μίξεις του και προσθέτει διάφορα εφέ. Στην πραγματικότητα, το να χρησιμοποιήσει κάποιος dj το Ableton στα πρώτα του βήματα, φαντάζει αρκετά δύσκολο, αλλά με το εν λόγω setup, οι δυνατότητες του dj σταματούν εκεί που σταματάει η φαντασία του.


Eπίλογος


Ανεξάρτητα από το στύλ της μουσικής που επιλέγει ένας Dj, αυτό που πρέπει να καταλάβει από τα πρώτα του βήματα είναι ότι είναι ότι η εξάσκηση και η εις βάθος γνώση του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, αποτελούν τα βασικά του εργαλεία για την μετεξέλιξη του. Ο Dj που εξασκείται και γνωρίζει καλά τον εξοπλισμό του έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να “ταρακουνήσει” το κοινό του σε σχέση με κάποιον ο οποίος απλώς εναλάσσει τα κομμάτια το ένα μετά το άλλο. Τέλος, ένας Dj θα πρέπει να νιώθει “ασφαλής” και άνετος με την επιλογή του setup του, ώστε να μπορεί να εστιάσει καθαρά στο δημιουργικό και καλλιτεχνικό κομμάτι του Dj-ing καθώς και στην ψυχαγωγία του κοινού του.