. go to top icon

Νέα Focal Bathys! YellowBox Review

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
Νέα Focal Bathys! YellowBox Review

Focal Bathys: Ασύρματα Ακουστικά. Τα πράγματα σοβάρεψαν!


Μέχρι τώρα, οι χρήστες ακουστικών αντιμετώπιζαν μια επιλογή: Ελαφρύ, ασύρματο με ANC για χρήση on the road, βαρύτερο, ενσύρματο και… σοβαρό, για χρήση απαιτήσεων στο σπίτι. Όχι πια. Τα ακουστικά μεικτής χρήσης, με σοβαρές αξιώσεις στο επίπεδο της ηχητικής ποιότητας έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους και η Focal με τα ολοκαίνουρια Bathys (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν παρουσιαστεί επισήμως) έχει την άποψή της!


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφορτίσεις τον εαυτό σου μετά το τέλος μια δύσκολης ημέρας. Κάποιοι διαλέγουν ένα ποτήρι ποιοτικό κόκκινο κρασί, άλλοι πιο αθλητικοί τύποι, ένα καλό τρέξιμο και η πλειοψηφία μάλλον των αναγνωστών αυτού του κειμένου απλά λίγη ώρα ακρόασης της αγαπημένης τους μουσικής. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ενώ τα δύο πρώτα μπορείς να τα κάνεις χωρίς να ενοχλείς κανέναν δυστυχώς το ίδιο δεν είναι πάντα εύκολο για την ακρόαση μουσικής. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους της ύπαρξης του φανατικού κοινού των ακουστικάριων. Με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσες να ακούσεις AC/DC με τέρμα τα ντεσιμπέλ κι ο διπλανός σου να το πιστέψει όταν του πεις ότι ακούς podcast του ιδρύματος Ευγενίδου;


Τα ακουστικά είναι ένα υπέροχο μέσο για να πάρεις ποιοτικό ήχο χωρίς κόπο γεγονός που έχει δημιουργήσει και την έκρηξη των προϊόντων που έρχονται να υπερκεράσουν το τελευταίο εμπόδιο για μία πραγματικά αβίαστη μουσική εμπειρία. Το καλώδιο! Τα wireless ακουστικά είναι σε άνθηση, αλλά το γεγονός είναι ότι ηχητικά δεν έχουν φτάσει ακόμα στα επίπεδα των ενσύρματων. Κάπου εδώ έρχεται η Focal σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα με τα ολόφρεσκα Focal Bathys! Ένα καινούργιο ζευγάρι ασύρματων ακουστικών με πολλές δυνατότητες και υλοποίηση που βασίζεται στα κορυφαία audiophile ακουστικά της εταιρείας! Σε πρώτη παρουσίαση πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες!



Όπως πρέπει ένα σύγχρονο wireless…

Τα Bathys έρχονται καλώς εξοπλισμένα με μία υφαντή σκληρή θήκη για την προστασία και τη μεταφορά τους. Μέσα στη θήκη βρίσκουμε φυσικά τα ακουστικά και δύο καλώδια. Ένα καλώδιο που τερματίζει και στις δύο πλευρές σε μικρό καρφί για την ενσύρματη σύνδεση των ακουστικών με κάποια εξωτερική πηγή αλλά κι άλλο ένα καλώδιο τερματισμένο με USB Type-C για την ενσύρματη σύνδεση με φορητές συσκευές εκμεταλλευόμενοι όμως το εσωτερικό DAC των ακουστικών.


Η ανάλυση του DAC φτάνει τα 24 bits/192 kHz κι αποτελεί πολύ χρήσιμη επιλογή ώστε ακόμα κι όταν τελειώσει η μπαταρία των ακουστικών στην ασύρματη λειτουργία τους ο χρήστης να μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Bathys αποφεύγοντας το μάλλον μη ιδανικό hardware του κινητού του (ο DAC τροφοδοτείται από την πηγή). Μιλώντας για τη μπαταρία η μέγιστη διάρκεια της σύμφωνα με τη Focal είναι 30 ώρες ενώ υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση, ώστε ο χρήστης να μπορεί να απολαύσει αρκετές ώρες ασύρματης αναπαραγωγής με μικρό χρόνο φόρτισης.


Πρωταγωνιστής φυσικά είναι το ασύρματο streaming μέσω bluetooth με τα πρωτόκολλα SBC, AAC, aptX και aptX Adaptive να υποστηρίζονται. Επίσης βασικότατο στοιχείο είναι η ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC) που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χρήση των ακουστικών σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μιλάμε ουσιαστικά για τα περισσότερα από τα καλούδια που δίνουν τα σύγχρονα δημοφιλή φορητά ακουστικά μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ανώτερη υλοποίηση στο εσωτερικό.



Κορυφαίοι οδηγοί αλουμινίου/μαγνησίου

Μόνο και μόνο από το design των Bathys καταλαβαίνει κανείς ότι η Focal έχει βασιστεί στα hi-end closed-back ακουστικά της, όπως τα Celestee που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο τεύχος. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένοι από κράμα αλουμινίου και μαγνησίου, όπως και στα Celestee, προσφέροντας εξαιρετική ακαμψία σε χαμηλή μάζα. Χαρακτηριστική επίσης είναι η κλασική πλέον κυψελωτή όψη στις πλάτες των ακουστικών στο κέντρο των οποίων δεσπόζει επιβλητικά το φωτιζόμενο logo της Focal. Ο φωτισμός δεν είναι μόνο για αισθητική άποψη αλλά έχει πρακτική χρήση καθώς ανάβει με την ενεργοποίηση των ακουστικών, αναβοσβήνει όταν αυτά μπουν σε λειτουργία σύζευξης ενώ σβήνει όταν αυτή επιτευχθεί.


Η διαδικασία ξεκινάει με το παρατεταμένο πάτημα του κεντρικού από τα τρία κουμπιά στο δεξί ακουστικό. Το ίδιο κουμπί χρησιμοποιείται και για την παύση της αναπαραγωγής (1 κλικ), μετάβαση στο επόμενο κομμάτι (2 κλικ) η στο προηγούμενο κομμάτι (3 κλικ) ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει την αποδοχή και τον τερματισμό των εισερχόμενων κλήσεων (1 κλικ) και την απόρριψη τους (κλικ 2 δευτερολέπτων). Τα διπλανά κουμπιά χρησιμοποιούνται για αυξομείωση της έντασης, ενώ υπάρχει άλλο ένα κουμπί στο δεξί ακουστικό για την ενεργοποίηση των ενσωματωμένων βοηθών Amazon Alexa και Google κι ένα στο αριστερό ακουστικό για τη διαχείριση του ΑΝC.


Κλείνοντας την ψαλίδα

Το βασικό στοιχείο των ακουστικών είναι η ασύρματη ευκολία και η φορητότητα που προσφέρουν. Το μέγεθος τους είναι μικρότερο σε σχέση με τα Celestee, ενώ και το βάρος τους παρόλο που δεν είναι μικρό είναι πιο διαχειρίσιμο από τα μεγάλα αδέρφια τους σε βαθμό που μπορείς να τα έχεις συνέχεια πάνω σου. Μεγάλο συν σε αυτό είναι τα αναδιπλούμενα cups χάρις στα οποία μπορείς να έχεις τα ακουστικά στο λαιμό σου χωρίς να σε πνίγουν και προφανώς να πιάνουν λιγότερο χώρο στη μεταφορά. Όσον αφορά την κατασκευή, αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική όπως μας έχει συνηθίσει η Focal. Μεταλλικός σκελετός, άρτια δεμένα στοιχεία, δερμάτινα μαξιλαράκια και design που ξεχωρίζει.


Πραγματικά χαίρεσαι να τα πιάνεις στα χέρια σου αλλά και να τα βάζεις στα αυτιά σου με την άνεση να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την πλειοψηφία των χρηστών χωρίς χτυπητές αδυναμίες όπως π.χ. υπερβολικό βάρος, μεγάλη πίεση στο κεφάλι ή μικρά μη ευρύχωρα μαξιλαράκια. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι θα τα έχεις συχνά μαζί σου καθώς το ANC είναι αρκούντως αποτελεσματικό. Σημασία έχει βέβαια πως παίζουν όταν τα έχεις στα αυτιά σου.



Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η Focal έχει παίξει πολύ έξυπνα χρησιμοποιώντας τα δυνατά χαρακτηριστικά των ακουστικών της προσαρμόζοντας παράλληλα το voicing ώστε να είναι κοντά σε αυτό που έχει συνηθίσει και ζητάει το κοινό σε “mass appeal” ακουστικά. Το χαμηλό είναι γεμάτο, έχει αρκετή ενέργεια και μία δόση έμφασης χωρίς να ξεφεύγει, αλλά δίνοντας ένα ευχάριστο και επιβλητικό χαρακτήρα εκεί που πρέπει όταν το καλεί η ηχογράφηση. Ένα παράδειγμα είναι το “Mama says“ τoυ μουσικού duo Ιbeyi. Μια μίξη που ουσιαστικά έχει δύο φωνές, ένα πιάνο κι ένα επιβλητικό μπάσο οι ατάκες του οποίου αποδίδονται φανταστικά στα Bathys.


Η έκταση του είναι πολύ καλή, λόγω φυσικά και του κλειστού τύπου των ακουστικών αλλά και λόγω των δυνατοτήτων των οδηγών της Focal που τα κατάφερναν καλά ακόμα και στα αντίστοιχα ανοικτού τύπου ακουστικά όπως τα Clear MG. Οι μεσαίες είναι μάλλον μια επιλογή “safe bet” καθώς δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη έμφαση όντας ομαλές, όχι ιδιαίτερα φωτεινές, αλλά με καλή διαύγεια. Μάλλον αφήνουν κυρίως το μπάσο και λιγότερο τα πρίμα να παίξουν κυριαρχικό ρόλο.


Πρίμα τα οποία έχουν αρκετά καλή λεπτομέρεια και σπιρτάδα, ευτυχώς χωρίς να κουράζουν. Εκεί που υστερούν λίγο ίσως σε σχέση με τα Celestee είναι στην απόδοση του αέρα και της μουσικής σκηνής με τα Bathys να παρουσιάζουν ένα πιο κλειστό χώρο με μικρότερες αποστάσεις οργάνων, αλλά καλό διαχωρισμό. Σε γενικές γραμμές τα Celestee έχουν ένα πιο ουδέτερο χαρακτήρα με περισσότερη φωτεινότητα κι ενέργεια ψηλά και αντίστοιχα λιγότερο χαμηλά.


Πάρα τις ατέλειες της φύσης των ασύρματων τεχνολογιών τα Bathys καταφέρνουν να διατηρήσουν τα φανταστικά δυναμικά της Focal και τη δυνατότητα απόδοσης λεπτομερειών ίσως κλείνοντας για πρώτη φορά σημαντικά την ψαλίδα ανάμεσα σε ασύρματα και ενσύρματα ακουστικά. Δεν θα πούμε ότι κατάφεραν αυτό που πριν θεωρούσαμε ως ακατόρθωτο, αλλά θα πούμε ότι σίγουρα είναι από τα καλύτερα ασύρματα που έχουμε ακούσει!


Με λίγα λόγια, με τα ολοκαίνουργια Bathys η Focal επιχειρεί και σε ένα μεγάλο βαθμό καταφέρνει να κλείσει ακόμα παραπάνω την ψαλίδα ανάμεσα σε ασύρματα και ενσύρματα ακουστικά. Η συνταγή δεν ήταν τόσο πολύπλοκη. Αφενός έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε να δώσει εσωτερικά και εξωτερικά με οδηγούς και κατασκευαστικά στοιχεία υψηλής ποιότητας αντίστοιχα εκείνων των Hi-End ακουστικών της. Αφετέρου τα συμπλήρωσε με τις απαραίτητες έξυπνες και ασύρματες τεχνολογίες χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε σημαντικότατους παράγοντες όπως η άνεση και η φορητότητα.


Ηχητικά, πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη πρόταση με ευχάριστο ήχο που θα αρέσει στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα χάρις τα δυναμικά και το γεμάτο χαμηλό της, χωρίς να αποποιείται την υψηλή πιστότητα. Ίσως κάποιοι να πάρουν τελικά την απόφαση να αφήσουν τα καλώδια στην άκρη… Τα πράγματα σοβάρεψαν!


https://www.yellowbox.gr/focal-bathys-asyrmata-akoustika-ta-pragmata-sovarepsan/